Resipi Singgang Daging
Assalamualaikum pembaca-pembaca sekalian. Sis nk share 1 resipi yang lazat dan mudah tapi mungkin ramai di kalangan kita yang masih tak tahu cara betul untuk menyediakannya iaitu singgang daging. Apa tunggu lagi, jom tengok bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara yang diperlukan.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- Daging 700 g
- Lengkuas sebesar ibu jari
- Halia sebesar ibu jari
- 5 biji bawang merah
- 5 biji bawang putih
- 2 sudu ketumbar
- 1 1/2 sudu lada hitam
- Asam gelugor 4 keping
- 100 g kerisik
- Sedikit air, gula melaka dan garam
Cara-cara;
- Hiris daging nipis-nipis sebelum atau selepas direbus (sis prefer rebus dulu sampai empuk bru daging tu dihiris sebab lebih mudah)
- Hiris lengkuas, halia, bawang merah dan bawang putih
- Tumbuk lada hitam dan ketumbar
- Bagi yang rebus daging dahulu sebelum dihiris, boleh la masukkan kembali hirisan daging ke dalam periuk. Kemudian, tambahkan semua yang dah dihiris tu termasuk dengan lada hitam dan ketumbar.
- Pastikan air ebusan tu sentiasa menutupi daging. Kalau air hampir kering, tambahkan lagi sedikit air.
- Akhir sekali, masukkan kerisik, sedikit nise dan garam secukup rasa.
- Dah Siappppp
Selamat Mencuba!
Comments
Post a Comment